Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto kapitańskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8
cukier 3/4 szkl
olej 6 łyżek
woda 6 łyżek
mąka szkl
kakao 3 łyżki
sól
proszek do pieczenia
mleko 3,2% 1 l
mąka ziemniaczana 6 łyżek
mąka pszenna 2,5 łyżki
cukier 0,5 szkl
żółtko jajek 3
ajerkoniak 200 ml
masło 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kapitańskie

Piekarnik ustawić na 160 st. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Na małych obrotach miksera miksować po jednym żółtku a następnie cienką strużką, nadal miksując, wlać wodę, a potem olej. Odstawić mikser, mąkę, kakao i proszek wymieszać, przesiać przez sito do osobnej miski, dodać po jednej łyżce do masy jajecznej. Każda porcja mąki musi być wmieszana, zanim dodamy następną. Wlać masę do tortownicy, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut.
Połowę mleka zagotować, połowę zmiksować z żółtkami, mąkami oraz cukrem. Mieszaninę wlać na wrzące mleko, energicznie mieszając gęstniejącą masę rózgą. Budyń ostudzić. Miękkie masło rozetrzeć płaską końcówka miksera, dodawać po łyżce budyniu a na końcu likier. Zmiksować ubijającymi końcówkami na jednolity krem.
Biszkopt przekroić na pół. Posmarować masą budyniową i przykryć drugą częścią ciasta. Całość schłodzić przez godzinę w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 14.12.2016 01:28
super do kawy
RenataZ-et 13.12.2016 20:02
smakowite!
Małgorzata92 13.12.2016 19:40
Wspaniałe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak