Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka na mące ryżowej
W drugiej misce mieszamy składniki suche – 150 g mąki ryżowej z proszkiem do pieczenia i cukrem trzcinowym.
Następnie suche składniki dodajemy do mokrych, całość dokładnie mieszamy. Dosypując powoli pozostałe 4 łyżki mąki. Masa będzie kleista, ale powinna być dość gęsta. Na koniec dodajemy żurawinę, i krótko mieszamy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy nasze ciasteczka. Masę nabieramy przy użyciu stołowej łyżki, a następnie za pomocą palca ściągamy ją na blaszkę. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach, ponieważ podczas pieczenia rosną.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasteczka pieczemy około 8-9 minut (spód ciasteczek powinien być dość mocno zrumieniony). Czas zależy od piekarnika. Ciasteczka należy obserwować podczas pieczenia (głównie spód, bo wierzch będzie zawsze dość blady).