Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z kutią z masy makowej
Mąkę zalać gorącym mlekiem , w którym rozpuszczone jest masło. Zagnieść plastyczne ciasto i odłożyć na pół godziny nakryte miseczką.
~ FARSZ:
Ugotować al dente pszenicę w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dobrze odsączyć. Pozostawić do ostygnięcia.
Posiekać drobno orzechy. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, pozostawić na godzinę do spęcznienia i odcedzić.
Chłodną pszenicę zmielić z rodzynkami, masą makową i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Masę doprawić cukrem waniliowym, miodem, siekanymi (lub zmielonymi) orzechami oraz mielonym cynamonem. Dokladnie wymieszać.
Z rozwalkowanego ciasta wycinać małe krążki, nadziewać farszem i dokładnie sklejać.
Gotować w lekko osolonej wodzie.