Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Uszka z kutią z masy makowej

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ FARSZ

masa makowa
1 puszka
pszenica
1 szkl.
orzechy posiekane
1/2 szkl.
rodzynki
1/2 szkl.
skórka pomarańczowa kandyzowana
do smaku
miód płynny
do smaku
Cynamon mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
cukier waniliowy
do smaku
Sklep Prymat

~ CIASTO

mąka tortowa
2,5 szkl.
mleko ciepłe
1 szkl.
gorąca woda
masło
2 łyżki

Porada

Uszka podawać z roztopionym masłem, gęstą kwaśną śmietaną albo w ciepłym mleku.

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z kutią z masy makowej

~ CIASTO:
Mąkę zalać gorącym mlekiem , w którym rozpuszczone jest masło. Zagnieść plastyczne ciasto i odłożyć na pół godziny nakryte miseczką.

~ FARSZ:
Ugotować al dente pszenicę w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dobrze odsączyć. Pozostawić do ostygnięcia.
Posiekać drobno orzechy. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, pozostawić na godzinę do spęcznienia i odcedzić.

Chłodną pszenicę zmielić z rodzynkami, masą makową i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Masę doprawić cukrem waniliowym, miodem, siekanymi (lub zmielonymi) orzechami oraz mielonym cynamonem. Dokladnie wymieszać.

Z rozwalkowanego ciasta wycinać małe krążki, nadziewać farszem i dokładnie sklejać.
Gotować w lekko osolonej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak