Wieńce z dżemem z aronii

Wieńce z dżemem z aronii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • drożdże świeże

    30 gram
  • mleko 3,2%

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    60 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • dżem

    200 gram
  • płatki migdałowe

    50 gram
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wieńce z dżemem z aronii
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Gdy drożdże zaczną pracować dodać mąkę, jajka, cukier waniliowy i sól. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec partiami dodać rozpuszczone masło. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok 2 - Wieńce z dżemem z aronii
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 55 / 30 cm. Posmarować dżemem aroniowym i posypać płatkami. Złożyć dwa razy.
Krok 3 - Wieńce z dżemem z aronii
Złożone ciasto pokroić na 10 części.
Krok 4 - Wieńce z dżemem z aronii
Każdą część zwinąć spiralnie 2-3 razy, zlepić końce i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Wieńce z dżemem z aronii
Piec 15 min. w temp. 190 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe zawijaski z dżemem, z kubkiem kakao smakują najlepiej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

24.11.2016 09:48
wyglądają bardzo smacznie

Wiktoria29

23.11.2016 21:50
bardzo fajny pomysł

anka1988

23.11.2016 21:38
pyszne do kawki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat