Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

udko z kaczki
4 sztuki
szalotka
2 sztuki
marchew
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
seler korzeniowy
1 sztuka
kasza jęczmienna gruba
150 gramów
rosól warzywny KUCHAREK
700 mililitrów
ser dojrzewający bursztyn
50 gramów
miód wielokwiatowy
1 łyżka
śliwki węgierki
10 sztuk
koper
1 pęczek
olej
1 litr
masło klarowane
2 łyżki
masło
1 łyżka

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
Kminek mielony Prymat
gałka muszkatołowa
Tymianek suszony Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
Cynamon mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38

Kroki postępowania

1
Deskę do krojenia posypujemy solą, majerankiem, kminkiem mielonym, gałką muszkatołową oraz tymiankiem. Kacze udka dokładnie obtaczamy w przygotowanej mieszance przypraw i odstawiamy na chwilę, żeby mięso przeszło ich aromatem.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
2

Następnie udka przekładamy do garnka i zalewamy około 1 litrem zimnego oleju. Włączamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Garnek przykrywamy folią aluminiową włożoną do wewnątrz, tak, aby dotykała powierzchni oleju (w innym przypadku skroplona para wodna spadałaby na rozgrzany olej).

Krok 2 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
3
Szalotki kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Po chwili dodajemy kaszę jęczmienną i kiedy kasza stanie się szklista, zalewamy całość rosołem warzywnym. Gotujemy do czasu, aż kasza i warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
4
Przygotowujemy konfiturę ze śliwek: w niedużym rondlu rozgrzewamy miód i dodajemy wydrylowane śliwki do niedużego rondelka z rozgrzanym miodem wrzucamy wydrylowane śliwki. Doprawiamy go zielem angielskim mielonym, cynamonem i dusimy chwilę na wolnym ogniu.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
5
Na blasze wyłożonej pergaminem układamy kacze udka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10-12 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
6
W międzyczasie kończymy przygotowanie kaszy. Dodajemy pokrojony koperek, starty żółty ser oraz 1 łyżkę masła.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
7
Kacze udka podajemy na aromatycznej kaszy wraz z podduszonymi w miodzie śliwkami.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.11.2016 21:01
Kaczka, to mój ulubiony drób :)
bietka 07.11.2016 20:37
smaczna kaczuszka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak