Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą kokosową
Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier oraz żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Masa:
Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem z wanilią. W 0,25 szklanki mleka rozpuścić budyń, wlać do masy kokosowej, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać budyń kokosowy.
Poncz:
Spód biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć większą część masy kokosowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć, posmarować pozostałą masą kokosową.
Posypka:
Cukier i wiórki umieścić na patelni podgrzewać cały czas mieszając aż cukier się stopi i całość nabierze złotego koloru. Posypkę wyłożyć na górę ciasta.
Ciasto chłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.
Smacznego!