Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłko-banan-ananas

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka antonówki 2,5 kg
ananas świeży 1 kg
banan 1 kg
cukier 1/2 kg
cytryna duża
pektyna ilość wg opisu

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłko-banan-ananas

Z bardzo dojrzałego ananasa obrać i dokładnie wyciąć oczka oraz zdrewniały rdzeń. Pokroić w kostkę i zmiksować.
Przelać do dużego garnka. Dodać obrane i pokrojone antonówki. Nakryć i gotować, aż jabłka się rozpadną. Dodać banany pokrojone w kostkę albo utarte na grubej tarce. Wymieszać, dodać sok z dużej cytryny oraz cukier. Gotować na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać startą skórkę z cytryny i wszystko zmiksować. Dodać pektynę owocową wg opisu na opakowaniu i jeszcze chwilę pogotować.
Napełnić dżemem słoiczki, szczelnie zakręcić i zapasteryzować 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalija 02.11.2016 11:01
bardzo ciekawe połączenie smaków, muszę koniecznie wypróbować :)
Patrycja33 02.11.2016 00:05
pyszne polaczenie, chetnie bym zjadla nalesniki z takim dzemikiem :-)
Renata9 01.11.2016 22:38
Pyszny dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak