Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowo-kokosowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 4,5 łyżki
mąka pszenna 6 łyżek
ocet 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa malinowa

maliny świeże 800 g
śmietana 30% 660 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
galaretka malinowa 2
cukier puder 3 łyżki

Masa kokosowa

śmietana 30% 330 ml
biała czekolada 150 g
wiórki kokosowe 100 g
śnieżka 1 opakowanie

Dodatki do strojenia tortu-wedle uznania

Dodatki: wedle uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowo-kokosowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita do żółtek dodajemy proszek i ocet, mieszamy i dodajemy do ubitej piany, na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę i pieczemy ok.30 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 1 - Tort malinowo-kokosowy foto
2
Wystygnięty biszkopt kroimy na 3 w miarę równe części.
Krok 2 - Tort malinowo-kokosowy foto
3
Masa malinowa:
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 250 ml gotowanej wody, dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Tort malinowo-kokosowy foto
4
Maliny miksujemy w blenderze. Wlewamy wystygniętą galaretkę z żelatyną i mieszamy.
Krok 4 - Tort malinowo-kokosowy foto
5
Śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie powoli wlewamy owoce z galaretką i żelatyną ciągle miksując, ale już na najniższych obrotach.
Krok 5 - Tort malinowo-kokosowy foto
6
Masa kokosowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy, do ubitej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, śnieżkę i wiórki kokosowe.
Krok 6 - Tort malinowo-kokosowy foto
7
Na dolną część biszkoptu wykładamy połowę masy malinowej, przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, na nią wykładamy masę kokosową, przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu, na którą wykładamy resztę masy malinowej, tort dekorujemy wedle uznania i wedle okazji, na której tort przyrządzamy.
Krok 7 - Tort malinowo-kokosowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 07.11.2016 14:06
malina i kokos super polaczenie:-)
Franciszek 02.11.2016 13:14
dobry do kawy
ania2610 02.11.2016 12:51
fajny torcik!
IZABELA29 02.11.2016 12:22
Smak malin jest cudny torcik idealny jak dla mnie
sezamek 02.11.2016 12:18
pyszny jest :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak