Przepis i sposób przygotowania na: Delikatnie cytrynowe babeczki
Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja użyłam większych i mniejszych papilotek, stąd ilość moich babeczek była mniejsza, standardowo powinno wyjść około 12 sztuk babeczek.
Masę wypełniamy 3/4 wysokości papilotek. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Babeczki pieczemy około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Jeszcze ciepłe babeczki smarujemy z wierzchu przy pomocy pędzelka gęstym lukrem cytrynowym (dwa razy). A następnie układamy na nim dowolnie ozdoby np. chrupki czekaladowe. Możecie też „maczać” świeżo polukrowane babeczki w miseczce z ozdobami (te powinny się Wam ładnie przykleić do lukru).
Przygotowanie lukru: świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy dodając łyżeczka po łyżeczce z cukrem pudrem, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Aby ozdoby się utrzymywały lukier powinien być dość gęsty.