Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żeberka, karmelizowane warzywa z bulionu i sos z zielonego pieprzu

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Żeberka

żeberka wieprzowe
500 g
Smalec wieprzowy
sól gruboziarnista
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat
czosnek ząbki
1
Liść laurowy suszony Prymat
2
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
łyżeczka
Sklep Prymat

Karmelizowane warzywa

marchewka ugotowana
1
pietruszka gotowana
2
seler gotowany
1
cebula gotowana
2
masło
oliwa
sól gruboziarnista
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat
tymianek świeży
3 gałązki
czosnek ząbki
3

Sos z zielonego pieprzu

pieprz zielony w zalewie
2 łyżki
ząbek czosnku
1
szalotka
1
śmietanka kremowa
100 ml
Kardamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
miód
1 łyżeczka
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka, karmelizowane warzywa z bulionu i sos z zielonego pieprzu

Żeberka:
Żeberka (najlepiej w całości) oprószamy solą i pieprzem. Rozcieramy w moździerzu ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i oliwę z oliwek. Tak przygotowaną marynatą smarujemy żeberka i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Zamarynowane żeberka obsmażamy na smalcu, na złoty kolor i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Karmelizowane warzywa:
Nasze warzywa kroimy według uznania (ja pokroiłem marchew w paski, pietruszki i cebule na połówki, a selera wyciąłęm ausztycherem), oprószamy solą, pieprzem i marynujemy z oliwą.
Masło rozpuszczamy, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku z łupinami i gałązki świeżego tymianku w całości. Na tak przygotowanym tłuszczu karmelizujemy nasze warzywa z każdej strony aż nabiorą lekkiej chrupkości i aromatów czosnku oraz świeżego tymianku.
Sos z zielonego pieprzu:
Posiekaną szlotkę i czosnek szklimy w rondelku na oliwie z oliwek.
Dodajemy pieprz, miód oraz kardamon i podsmażamy całość około minutę.
Do rondelka dodajemy śmietankę, gotujemy aż sos zgęstnieje.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.10.2016 11:08
świetne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak