Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka, karmelizowane warzywa z bulionu i sos z zielonego pieprzu
Żeberka (najlepiej w całości) oprószamy solą i pieprzem. Rozcieramy w moździerzu ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i oliwę z oliwek. Tak przygotowaną marynatą smarujemy żeberka i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Zamarynowane żeberka obsmażamy na smalcu, na złoty kolor i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Karmelizowane warzywa:
Nasze warzywa kroimy według uznania (ja pokroiłem marchew w paski, pietruszki i cebule na połówki, a selera wyciąłęm ausztycherem), oprószamy solą, pieprzem i marynujemy z oliwą.
Masło rozpuszczamy, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku z łupinami i gałązki świeżego tymianku w całości. Na tak przygotowanym tłuszczu karmelizujemy nasze warzywa z każdej strony aż nabiorą lekkiej chrupkości i aromatów czosnku oraz świeżego tymianku.
Sos z zielonego pieprzu:
Posiekaną szlotkę i czosnek szklimy w rondelku na oliwie z oliwek.
Dodajemy pieprz, miód oraz kardamon i podsmażamy całość około minutę.
Do rondelka dodajemy śmietankę, gotujemy aż sos zgęstnieje.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !