Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisir - sałatka turecka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kuskus 1 szklanka
wrzątek 270 ml
cebula czerwona 1 szt
pomidor 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka płaska
natka pietruszki 1 łyżka
natka kolendry 1 łyżka
granat 1 szt
olej 1 łyżka
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Kaszę kuskus możemy zastąpić kaszą bulgur. Jeśli do sałatki dodamy świeżego ogórka i posiekane listki mięty nabierze ona orzeźwiającego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kisir - sałatka turecka

Kuskus zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Kiedy zrobi się szklista dodajemy koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilkę przesmażamy często mieszając i dodajemy do kuskusu. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę. Zieleninę również drobno kroimy i razem z pomidorem dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Granata przekrawamy na pół i z połowy wyciskamy sok. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z granatu i z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem możemy sałatkę posypać ziarnami z pozostałej połowy granatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.02.2017 10:54
ciekawy pomysł
benka 23.10.2016 18:59
Smaczna sałatka.
ada.la 23.10.2016 08:53
ciekawy przepis
Edith85 23.10.2016 08:39
Ciekawy przepis
Motorek 23.10.2016 07:48
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak