Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna tarta gruszkowo-orzechowa
Gruszki obrać pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość grube plasterki. Następnie pogrzać je w garnku z dość dużym dnem,kiedy puszczą sok dodać kisiel i mieszając jeszcze chwilę gotować. Odstawić do przestygnięcia.
2.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać jaja, cukier, tłuszcz i mielone orzechy. Ciasto posiekać, a następnie szybko zagnieść, odstawić na godzinę do lodówki.
3.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkować i włożyć do formy, zrobić dziurki widelcem, aby równo rosło. Podpiec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 15 min.
4.
Wyjąć spód ciasta z piekarnika i wyłożyć na niego gruszki. Z pozostałej części ciasta za pomocą foremki do ciastek lubi lukru plastycznego wycinać listki i układać na gruszkach.
5.
Barwniki brązowy i pomarańczowy (każdego tyle co na czubku noża-minimalnie) rozpuścić w połowie kieliszka wody. Za pomocą pędzelka nanosić barwnik na każdy listek z osobna uważając by nie nanieść zbyt dużej ilości wody na ciasto. Następnie ciasto posypać cukrem kryształem. Piec przez 35 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. Smacznego