Przepis i sposób przygotowania na: Przecier pomidorowy
Domowy przecier z samych soczystych pomidorów, jako dodatek tylko sól. Jest po prostu pyszny, po otwarciu słoika pachnie i smakuje letnimi pomidorami. Idealnie sprawdzi się do zupy pomidorowej, sosów, pizzy i wielu innych dań.
Kroki postępowania
Pomidory myjemy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, parzymy pomidory.
Z każdego pomidora usuwamy twardy środek, kroimy w ćwiartki.
Pomidory umieszczamy w dużym garnku, gotujemy do momentu aż warzywa się rozgotują.
Przecier przekładamy ponownie do garnka, gotujemy 10 min, wsypujemy sól, mieszamy.
Gorący przelewamy do czystych słoików, zakręcamy szczelnie, odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Nie trzeba pasteryzować pod warunkiem, że wieczka się zassają.
Słoiki możemy pasteryzować około 10 min, ja dla bezpieczeństwa pasteryzowałam.