Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z mirabelek
Owoce myjemy i wsypujemy do garnka. Dosypujemy cukier oraz dolewamy wodę. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy kilka minut aż owoce zmiękną i popękają. Syrop odcedzamy przez sito (jeśli syrop ma być klarowny nie odciskamy). Ponownie zagotowujemy i gorący przelewamy do wysterylizowanych butelek.
Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Uwaga:
Pozostałe na sicie owoce możemy wykorzystać. Wystarczy wybrać pestki, co jest bardzo łatwe bo są duże i wyróżniają się kolorystycznie. Uzyskane w ten sposób owoce umieszczamy w garnku z ½ szklanki wody i gotujemy kilka minut do zagotowania. Umieszczamy w wyparzonych lub wysterylizowanych słoiczkach i pasteryzujemy na sucho w piekarniku przez 10 minut.