Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto " Młody jęczmień z jagodami "

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko
3 sztuki
mąka pszenna
75 g
młody jęczmień sproszkowany
30 g
cukier
135 g
cukier waniliowy
1 1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
szczypta
Sklep Prymat
mąka kukurydziana
do formy

masa

śmietana 30%
250 ml
jagody
150-155 g
cukier puder
2 dość płaskie łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 pełna łyżeczka
Sklep Prymat
woda gorąca
25 ml do żelatyny
konfitura
ok.80 g (jagodowa)

polewa

czekolada gorzka
ok.70 g ( z malinami)
mleko
4-5 łyżeczek
płatki czekoadowe
na boki ( chipsy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto " Młody jęczmień z jagodami "

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Tu pośpech nie jest wskazany, ubijamy długo i dokładnie. Powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z jęczmieniem.
Sposób mieszania masy jajecznej z mąką decyduje w dużej mierze i jakości ciasta.
Czynność tę należy wykonywać ruchem kolistym od dna i boków naczynia ku środkowi. Wtedy, choć część piany ulegnie uszkodzeniu, wtłoczone w nią powietrze pozostanie w cieście.
Trzy tortownice 15 cm smarujemy margaryną, spód wykładamy papierem do pieczenia, boki posypujemy mąką kukurydzianą.
Masę dzielimy na trzy równe części i przekładamy do tortownic. Aby placek był równy, należy ciasto rozsmarować od środka do brzegów formy.
Ciasta natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika max. 180 C.
Pieczemy do lekkiego przyrumienienia.Studzimy.
Krok 1 - Ciasto " Młody jęczmień z jagodami " foto
2
Jagody opłukać i przełożyć na sitko.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, sok z cytryny, jagody i na koniec płynną żelatynę.
Krok 2 - Ciasto " Młody jęczmień z jagodami " foto
3
Przystępujemy do składania ciasta.
Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy 2-3 łyżki konfitury , potem delikatnie nakładamy i rozprowadzamy kilka łyżek masy. Nakładamy drugi krążek, lekko dociskamy, nadmiar masy rozsmarowujemy po bokach. Znów nakładamy konfiturę, masę, identycznie postępujemy z trzecim krążkiem. Na górze kładziemy ostatnią warstwę masy śmietankowej.
Krok 3 - Ciasto " Młody jęczmień z jagodami " foto
4
Na około torcika układamy i lekko dociskamy chipsy czekoladowe.
Górę polewamy chłodną ale jeszcze płynną czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.
Wstawiamy do lodówki , najlepiej na kilka godzin.
Smacznego.
Krok 4 - Ciasto " Młody jęczmień z jagodami " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 05.09.2016 13:01
bardzo ladne kolorki, I ciekawa jestem jak smakuje nigdy nie jadlam takiego ciacha :-)
IZABELA29 21.08.2016 10:48
fajnie wygląda
Anna169Hosz 18.08.2016 06:55
Ciekawy przepis.
halina17 17.08.2016 20:48
Pomysłowe ciasto.
wyattearp 17.08.2016 20:35
smacznie wygląda
Renataj 17.08.2016 18:36
A takiego ciasta to ja jeszcze nie miałam okazji spróbować:) Myślałam, że to ciasto ze szpinakiem a tu młody jęczmień - dla mnie nowość.
Bernadeta1 17.08.2016 18:30
prezentuje się pysznie i tak na pewno smakuje
Konczi 17.08.2016 16:08
pysznie wygląda
Agnieszka-87-25 17.08.2016 15:30
smaczne ciasto
Ola1984 17.08.2016 15:03
Przepyszny wypiek :)
mysza75 17.08.2016 13:52
bardzo fajny torcik
Benita 17.08.2016 12:43
wygląda obłędnie
mirosława4 17.08.2016 12:12
pięknie się prezentuje
ben-ka 17.08.2016 11:23
Jakie kolorowe......:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak