Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto " Młody jęczmień z jagodami "
Kroki postępowania
Sposób mieszania masy jajecznej z mąką decyduje w dużej mierze i jakości ciasta.
Czynność tę należy wykonywać ruchem kolistym od dna i boków naczynia ku środkowi. Wtedy, choć część piany ulegnie uszkodzeniu, wtłoczone w nią powietrze pozostanie w cieście.
Trzy tortownice 15 cm smarujemy margaryną, spód wykładamy papierem do pieczenia, boki posypujemy mąką kukurydzianą.
Masę dzielimy na trzy równe części i przekładamy do tortownic. Aby placek był równy, należy ciasto rozsmarować od środka do brzegów formy.
Ciasta natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika max. 180 C.
Pieczemy do lekkiego przyrumienienia.Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, sok z cytryny, jagody i na koniec płynną żelatynę.
Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy 2-3 łyżki konfitury , potem delikatnie nakładamy i rozprowadzamy kilka łyżek masy. Nakładamy drugi krążek, lekko dociskamy, nadmiar masy rozsmarowujemy po bokach. Znów nakładamy konfiturę, masę, identycznie postępujemy z trzecim krążkiem. Na górze kładziemy ostatnią warstwę masy śmietankowej.
Górę polewamy chłodną ale jeszcze płynną czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.
Wstawiamy do lodówki , najlepiej na kilka godzin.
Smacznego.