Ciasto " Młody jęczmień z jagodami "

Ciasto " Młody jęczmień z jagodami "

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    75 g
  • młody jęczmień sproszkowany

    30 g
  • cukier

    135 g
  • cukier waniliowy

    1 1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • mąka kukurydziana

    do formy

masa

  • śmietana 30%

    250 ml
  • jagody

    150-155 g
  • cukier puder

    2 dość płaskie łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • żelatyna

    1 pełna łyżeczka
  • woda gorąca

    25 ml do żelatyny
  • konfitura

    ok.80 g (jagodowa)

polewa

  • czekolada gorzka

    ok.70 g ( z malinami)
  • mleko

    4-5 łyżeczek
  • płatki czekoadowe

    na boki ( chipsy)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto " Młody jęczmień z jagodami "
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Tu pośpech nie jest wskazany, ubijamy długo i dokładnie. Powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z jęczmieniem.
Sposób mieszania masy jajecznej z mąką decyduje w dużej mierze i jakości ciasta.
Czynność tę należy wykonywać ruchem kolistym od dna i boków naczynia ku środkowi. Wtedy, choć część piany ulegnie uszkodzeniu, wtłoczone w nią powietrze pozostanie w cieście.
Trzy tortownice 15 cm smarujemy margaryną, spód wykładamy papierem do pieczenia, boki posypujemy mąką kukurydzianą.
Masę dzielimy na trzy równe części i przekładamy do tortownic. Aby placek był równy, należy ciasto rozsmarować od środka do brzegów formy.
Ciasta natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika max. 180 C.
Pieczemy do lekkiego przyrumienienia.Studzimy.
Krok 2 - Ciasto " Młody jęczmień z jagodami "
Jagody opłukać i przełożyć na sitko.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, sok z cytryny, jagody i na koniec płynną żelatynę.
Krok 3 - Ciasto " Młody jęczmień z jagodami "
Przystępujemy do składania ciasta.
Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy 2-3 łyżki konfitury , potem delikatnie nakładamy i rozprowadzamy kilka łyżek masy. Nakładamy drugi krążek, lekko dociskamy, nadmiar masy rozsmarowujemy po bokach. Znów nakładamy konfiturę, masę, identycznie postępujemy z trzecim krążkiem. Na górze kładziemy ostatnią warstwę masy śmietankowej.
Krok 4 - Ciasto " Młody jęczmień z jagodami "
Na około torcika układamy i lekko dociskamy chipsy czekoladowe.
Górę polewamy chłodną ale jeszcze płynną czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.
Wstawiamy do lodówki , najlepiej na kilka godzin.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

05.09.2016 13:01
bardzo ladne kolorki, I ciekawa jestem jak smakuje nigdy nie jadlam takiego ciacha :-)

IZABELA29

21.08.2016 10:48
fajnie wygląda

Anna169Hosz

18.08.2016 06:55
Ciekawy przepis.

halina17

17.08.2016 20:48
Pomysłowe ciasto.

wyattearp

17.08.2016 20:35
smacznie wygląda

Renataj

17.08.2016 18:36
A takiego ciasta to ja jeszcze nie miałam okazji spróbować:) Myślałam, że to ciasto ze szpinakiem a tu młody jęczmień - dla mnie nowość.

Bernadeta1

17.08.2016 18:30
prezentuje się pysznie i tak na pewno smakuje

Konczi

17.08.2016 16:08
pysznie wygląda

Agnieszka-87-25

17.08.2016 15:30
smaczne ciasto

Ola1984

17.08.2016 15:03
Przepyszny wypiek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat