Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kaszą jaglaną, świeżym szpinakiem i pieczonym indykiem
Przepis na:
- kaszę jaglaną z kurczakiem
- sałatkę ze szpinakiem
1. Filet indyka umyć, odciąć włókna, wysmarować oliwą z oliwek, tymiankiem, sola i pieprzem i zawinąć w folie aluminiową. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 30 minut (w zależności jak gruby jest filet).
2. Kaszę opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Do rondelka z grubym dnem nalać 400 ml wody, a następnie wsypać kaszę, dodając 2 łyżki masła i sól morską. Od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem około 15 minut, często mieszając, by nie przywarła do dna. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie cały płyn.
3. W międzyczasie zblanszować liście młodego szpinaku, pomidory pokroić na połówki, a pestki słonecznika przesmażyć na suchej patelni.
4. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i przemieszać delikatnie z pokrojonym na plastry upieczonym indykiem, liśćmi szpinaku i pomidorami. Wierzch posypać pestkami oraz skropić oliwą dyniową.