Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy żeby przestygła.
Śmietankę 36% ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, serek mascarpone i serek homogenizowany. Ubijamy kilka minut. Do masy dodajemy drobno posiekaną czekoladę karmelową, delikatnie mieszamy.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, następnie przelewamy żelatynę do sera i ucieramy aż składniki się połączą.
Na spód prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 28 układamy herbatniki, na ciastka nakładamy cienką warstwę masy kajmakowej, następnie ponownie układamy herbatniki, a na wierzch wykładamy masę serową.
Ciasto chowamy do lodówki.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby polewa przestygła.
Gdy sernik już stężeje wylewamy na wierzch polewę, całość posypujemy migdałami w płatkach.