Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka z pierniczkami i chałwą
Masło, cukry i żółtka ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy mleko i dodajemy dżem jabłkowy, mieszamy dokładnie. Z białek ubijamy pianę i na końcu dodajemy do ciasta. Ciasto wykładamy na formę 25/36 i układamy na nim pierniczki dociskając je. Pieczemy do 40 minut w 170 stopniach.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem i mieszamy z żółtkami, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy dwa biszkopty.
Śmietanka:
Śmietankę ubijamy pod koniec łączymy z gęstniejącą galaretką agrestową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wrzątku. Następnie mieszamy z serkiem. W osobnym naczyniu miksujemy chałwę i na końcu mieszajmy ją ze śmietaną.
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ¾ litra wrzątku i do lekko gęstniejących dodajemy pokrojony drobno winogron.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt- tężejąca galaretka- ciasto naponczowane- śmietanka- biszkopt.