Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z rabarbarem i truskawkami
Kroki postępowania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Herbatniki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowaną mieszanką wykładamy foremki do tartaletek i pieczemy ok. 10 minut. Pozostawiamy w foremkach.
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Rabarbar podsmażamy ok. 5 minut. Do rabarbaru dodajemy pokrojone w kawałki truskawki i miód. Smażymy jeszcze ok. 2-3 minut. Owoce przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru płynu.
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.
Uchylamy drzwiczki i studzimy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.