Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa baba z rodzynkami
Mleko lekko podgrzać, tak, by było letnie.
Rodzynki namoczyć- odsączyć.
Do mleka dorzucić pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki- odstawić na 15 min.
Mąkę wymieszać ze wszystkimi składnikami, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości- ok. 1,5 godz.
Dwie foremki do babek nasmarować maslem, oprószyć mąką. Włożyć do nich wyrośnięte ciasto.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia- 1,5 godz.
Po tym czasie wstawić do piekarnika. Piec ok 30-35 min w temp. 175 stopni.
Wyjąć, wystudzić.
LUKIER: cukier puder utrzeć łyżką z sokiem cytrynowy.
Polać babkę.
Smacznego!