Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza
400 g
boczniaki
250 g
cebule
3
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
kilka
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
kika ziaren
Sklep Prymat
Kminek mielony Prymat
do smaku
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
cząber
do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20

Kroki postępowania

1
Z boczniaków odcinamy twarde końcówki i wykładamy je na blachę wyłożoną pergaminem. Posypujemy dużą ilością świeżo mielonej soli morskiej oraz pieprzu kolorowego i skrapiamy olejem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 130°C.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20 foto
2
Cebule kroimy w cienkie paski i smażymy ją w garnku na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Po chwili podlewamy wodą i dusimy, aż cebula będzie miękka. Do duszącej się cebuli wrzucamy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku kminkiem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20 foto
3
Upieczone boczniaki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy dłońmi na paski i przekładamy do cebuli. Całość podlewamy wodą i przyprawiamy do smaku cząbrem, świeżo mieloną solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20 foto
4
Filety z dorsza dzielimy na 2 części oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy na nim dwa arkusze pergaminu i na każdym smażymy jeden kawałek ryby. Dzięki pergaminowi dorsz nie przywrze do patelni.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20 foto
5
Usmażonego dorsza podajemy na bigosie z boczniaków. Danie możemy udekorować świeżymi ziołami np. gałązkami koperku.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Bigos z boczniaków, odc. 20 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak