Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17

odc. 16 Mój przepis na

Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kaczki

    4 sztuki

Marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • przyprawa do drobiu po myśliwsku

    2 łyżki

Duszone śliwki

  • masło

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • śliwki

    600 g
  • wino czerwone wytrawne

    500 ml
  • miód wielokwiatowy

    3 łyżki
  • laska wanilii

    sztuka
  • przyprawa do grzanego wina i piwa

    łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17
Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17
Piersi z kaczki nacinamy ukośnie od strony skóry i dokładnie obtaczamy w marynacie. Następnie przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażenie rozpoczynamy od strony skóry, aby wysmażyć tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Następnie przekładamy mięso na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4 - Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17
Duszone śliwki: na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu ze smażenia piersi z kaczki, dodajemy masło i olej i przekładamy przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki. Po chwili dodajemy miód, ziarna z laski wanilii oraz Przyprawę do grzanego wina i piwa. Całość mieszamy i dusimy aż śliwki będą miękkie. Następnie dolewamy wino i odparowujemy. Jeśli sos będzie za rzadki, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą.
Krok 5 - Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17
Po wyjęciu z piekarnika kaczkę układamy na desce i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie plastry. Podajemy na duszonych śliwkach.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat