Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16

odc. 17 Mój przepis na

Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • pieczarki

    400 g
  • jabłko winne

    1 sztuka
  • wątróbka drobiowa

    500 g
  • mąka pszenna

    10 g
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • chrzan żurawinowy

    łyżka
  • koper

    1/2 pęczka
  • papryka słodka mielona

    szczypta
  • pieprz czarny grubo mielony

    szczypta
  • sól ziołowa

    szczypta
  • majeranek otarty

    szczypta
  • olej rzepakowy

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16
Cebule kroimy w kostkę, obrane i oczyszczone pieczarki w plastry, a obrane jabłko w kostkę. Wszystko smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 2 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16
W trakcie smażenia przyprawiamy sporą ilością papryki, a także solą i grubo mielonym pieprzem. Gdy składniki się podsmażą wlewamy do nich śmietanę i chwilę odparowujemy.
Krok 3 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16
Wątróbkę, wcześniej namoczoną w mleku i dokładnie osuszoną, obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy z dwóch stron na drugiej patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju. Gdy będzie gotowa przekładamy ją na talerz. Wątróbkę przekładamy do pieczarek z cebulą i jabłkiem, przyprawiamy do smaku majerankiem i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Krok 4 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16
Wątróbkę przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy z wierzchu siekanym koperkiem lub listkami mizuny. Podajemy z dodatkiem chrzanu z żurawiną.
Krok 5 - Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16
Smacznego!

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Zofia K.

24.03.2016 08:00
Witam, robiłam wątróbkę na różne sposoby ale ten przepis sprawił, że polubiłam to za czym nie przepadałam czyli wątróbką. Jest przepyszna. Co najważniejsze smakuje mojej rodzinie. Pozdrawiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat