Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mięso kanapkowe ze słoika

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa
2.5 kg
boczek surowy
1 kg

marynata

woda
2 l
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
7 sztuk
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
10 sztuk
Sklep Prymat
sól
3 łyżki
Sklep Prymat
ząbki czosnku
6 sztuk

Dodatkowo

Majeranek suszony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
woda
1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso kanapkowe ze słoika

Składniki marynaty ( bez czosnku) zagotować i wystudzić. Mięso i boczek pokroić w plastry, włożyć do większego naczynia. Zalać marynatą i dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wymieszać i obciążyć talerzykiem. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 8 - 10 godzin.
Wyjąć mięso z marynaty, czosnek i przyprawy odrzucić a mięso z łopatki pokroić w kostkę. Boczek zmielić w maszynce z siatką o dużych oczkach.
Żelatynę namoczyć w wodzie i razem z pozostałymi przyprawami dodać do mięsa. Mięso dokładnie wyrobić, będzie kleiste.
Do wyparzonych słoików wkładać mięso tak, żeby nie było wolnych przestrzeni, do wysokości 3/4 słoika. Zamknąć wieczkiem i ustawić słoiki na blaszce do pieczenia.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 200 stopni. Gdy w słoikach zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 1,5 - 2 godz. Przechowywać w chłodnym miejscu. Z tej porcji mięsa wychodzi 10 słoików pół litrowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.03.2016 19:44
Ja też robię i bardzo je lubimy :)
Grazyna0211 14.03.2016 16:56
smaczne mięsko
dodi 14.03.2016 10:17
zjadłabym, mniam
Krzysztof15 14.03.2016 06:19
bardzo lubię
KORAL 13.03.2016 20:24
Już się częstuję i zabieram przepis :)
Beatris 13.03.2016 20:05
Pyszna domowa wędlinka:)
Damiano
Damiano 13.03.2016 18:47
fajny przepis
Lis 13.03.2016 18:12
Smakowicie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak