Sposób przygotowania

Składniki marynaty ( bez czosnku) zagotować i wystudzić. Mięso i boczek pokroić w plastry, włożyć do większego naczynia. Zalać marynatą i dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wymieszać i obciążyć talerzykiem. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 8 - 10 godzin.
Wyjąć mięso z marynaty, czosnek i przyprawy odrzucić a mięso z łopatki pokroić w kostkę. Boczek zmielić w maszynce z siatką o dużych oczkach.
Żelatynę namoczyć w wodzie i razem z pozostałymi przyprawami dodać do mięsa. Mięso dokładnie wyrobić, będzie kleiste.
Do wyparzonych słoików wkładać mięso tak, żeby nie było wolnych przestrzeni, do wysokości 3/4 słoika. Zamknąć wieczkiem i ustawić słoiki na blaszce do pieczenia.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 200 stopni. Gdy w słoikach zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 1,5 - 2 godz. Przechowywać w chłodnym miejscu. Z tej porcji mięsa wychodzi 10 słoików pół litrowych.


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Lis

    Smakowicie wygląda:)
  • 1
    dsc00052
    Opublikowano

    Damiano

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Pyszna domowa wędlinka:)
  • 1
    img_1886-3
    Opublikowano

    KORAL

    Już się częstuję i zabieram przepis :)
  • 1
    13524163_10207657151841229_703449476_o
    Opublikowano

    Krzysztof15

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    dodi

    zjadłabym, mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smaczne mięsko
  • 1
    dscn0385-kopia
    Opublikowano

    Habibi

    Ja też robię i bardzo je lubimy :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !