Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2

odc. 2 Mój przepis na

Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • seler naciowy

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    pęczek
  • mąka pszenna

    do oprószenia mięsa
  • rosół z kury Kucharek

    1 l
  • kapary

    1 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
  • papryka słodka mielona

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
  • sól morska

    szczypta
  • olej rzepakowy

    łyżka
  • kasza jęczmienna

    200 g

Marynata

  • Przyprawa do dziczyzny

    1 op.
  • ocet winny

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • miód gryczany

    1 łyżka
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2
Marynata: w misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej podzielone na mniejsze kawałki żeberka. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Krok 3 - Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2
Cebulę i paprykę kroimy w grubszą kostkę, seler i marchew w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy.
Krok 4 - Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2
Zamarynowane żeberka obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 2-3 min z każdej strony. W trakcie smażenia smarujemy żeberka marynatą, która dodatkowo wzmocni smak mięsa. Do gęsiarki wlewamy połowę rosołu i przekładamy do niej obsmażone żeberka. Żeberka polewamy resztą rosołu, na wierzch wykładamy pokrojone warzywa, dodajemy 1 łyżkę miodu, pozostałą w misce marynatę i kapary. Całość dusimy przez ok. 45 - 60 minut. Po tym czasie wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Całość przyprawiamy do smaku słodką papryką.
Krok 5 - Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2
Gotowe żeberka podajemy na kaszy posypanej natką pietruszki z uduszonymi warzywami oraz porcją kwaśnej śmietany.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

01.03.2016 19:14
Kapary , wino wszystko co lubię. Szkoda że żeberka są u mnie na liście zabronionych :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat