Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla z komosą ryżową, kurczakiem i warzywami
W miseczce mieszamy/ucieramy serek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanymi orzechami i nasionami chia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie tortilli:
Ziarna komosy płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Komosę gotujemy w ok. 2 objętości wody (tzn. na 1 szklankę ziaren komosy 2 szklanki wody) przez około 12-15 minut. Ja komosę lekko solę i zostawiam po ugotowaniu pod przykryciem aż quinoa napęcznieje i wchłonie wodę.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Jeśli używamy surową pierś z kurczaka gotujemy ją w lekko osolonej wodzie. Możemy ją też usmażyć.
Paprykę i marchewkę kroimy w cienkie słupki.
Tortille smarujemy przygotowanym serkiem, na serek nakładamy komosę ryżową, następnie mix sałat. Wszystko posypujemy kawałkami papryki i marchewki oraz kurczakiem pokrojonym w plasterki. Doprawiamy do smaku solą.
Zawijamy w folię spożywczą jak cukierki tworząc rulon. Roladki chowamy na minimum 30 minut do lodówki.
Schłodzone roladki z tortilli wyjmujemy z folii i kroimy na kawałki (z jednej tortilli przygotowuję maksymalnie 3 roladki).
Smacznego!