Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki kokosowe bezglutenowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 4 szt.
cukier puder 4 łyżki
mąka ryżowa 2 łyżki
mąka gryczana 2 łyżki
wiórki kokosowe 1/2 szk.
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej kokosowy 3-4 łyżki [do smażenia]
sól szczypta

Porada

Proszek do pieczenia [bezglutenowy] obowiązkowo. Zamiast mąki gryczanej i ryżowej, można dodać mąkę kokosową. Na pewno będzie jeszcze smaczniejsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki kokosowe bezglutenowe

Do miski wbijamy 4 białka jaj i dodajemy szczyptę soli. Dokładnie ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy mąkę gryczaną, ryżową i proszek do pieczenia bezglutenowy razem wymieszany, małymi ilościami do piany. Cały czas miksujemy. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Całość dalej miksujemy. Sypać 1/2 szklanki wiórków kokosowych do całości i delikatnie wymieszać masę łyżką.
Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i łyżką nakładałam małe porcje racuszków. Smażyłam z obu stron na małym ogniu, do momentu zrumienienia się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 12.08.2016 19:16
Smaczne i zdrowe
halina17 29.01.2016 18:55
Dobry przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak