Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

łopatka bez kości 400 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
bułka czerstwa 0,5 szt.
jajko 1 szt.
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
pieprz

Ziemniaki

ziemniaki 1 kg
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
śmietana 18 proc 0,5 szkl.
Papryka słodka mielona Prymat
ser żółty 100 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym

Obrane ziemniaki ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie.
Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku i dodać do mięsa. Wszystko razem wymieszać, dodać jajko, przyprawę do mielonego i trochę pieprzu i dokładnie wyrobić.
Formę do pieczenia posmarować lekko olejem. Wyłożyć na dno mięso. Ziemniaki pokroić w plasterki, kłaść je na mięso warstwami. Każdą warstwę posypać przyprawą do ziemniaków i posmarować śmietaną. Na górę zetrzeć ser żółty i posypać lekko papryką czerwoną.
Piec w piekarniku przez około 50-60 minut w tem. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.02.2016 21:13
apetycznie wygląda
kuchcik89 25.01.2016 15:08
na pewno pyszna i sycąca :)
marcia7 25.01.2016 13:22
fajna taka warstwowa
Wacław 25.01.2016 13:04
syte danie :-)
MałaMi89 24.01.2016 23:30
Takie zapiekanki lubię za to, że się można dobrze najeść już małą porcją.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak