Przepis i sposób przygotowania na: Sernik szachownica
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszane mąki stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut do suchego patyczka.
Masa serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser biały, wsypujemy budyń i nadal ucieramy.
Z białek ubijamy pianę na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki i dzielimy na 6 równych pasków. Co drugi pasek wyciągamy a w ich miejsce wkładamy masę serową. Na górze układamy na odwrót czyli na biszkopt masa serowa, a na masę serową biszkopt. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 50 minut.