bajaderki z rumem

bajaderki z rumem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • czerstwe ciast bez dodatów

    350 g
  • mleko

    1/2 szkl
  • rum

    1/2 szkl
  • bakalie

    2 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • herbatniki

    300 g

polewa

  • masło

    1/2 kostki
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • wrzątek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki zalać połową rumu, zamknąć szczelnie o odstawić na kilka godzin. Ciasto rozdrobnić (najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa). Herbatniki przełożyć do grubego woreczka i utłuc wałkiem. Bakalie posiekać. Mleko zagotować z kakao i przestudzić. Wlać do miski z ciastem, dodać herbatniki, bakalie, rodzynki z rumem i wlać rum. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie to dosypać utłuczonych na pył herbatników. Jeśli będzie za suche to dolać przegotowanego mleka. Z masy formować kulki dowolnej wielkości i układać je na kratce. Masło, cukier puder i kakao zagotować, dodać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać bajaderki. Wierzch można udekorować bakaliami lub wiórkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

01.02.2016 16:43
Cudowne.....

Wiesława1

14.01.2016 10:18
świetna propozycja

Ola1984

12.01.2016 10:59
Pysznie wyglądają :)

RenataZ-et

12.01.2016 09:45
wyglądają super!

Maridka19

12.01.2016 09:05
Same słodkości pyszne

Stenka

12.01.2016 08:52
ciekawy przepis

Ewelina1991

12.01.2016 08:27
pysznie tu!!

Krystyna32

12.01.2016 07:47
pyszności :)

Marta Ryżek-Kalkowska

12.01.2016 01:36
same pyszności

norweska20

11.01.2016 23:08
zawsze mile widziane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat