Keks na amoniaku

Keks na amoniaku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • amoniak

    1 dkg
  • jajka

    10 szt
  • cukier

    30 dkg
  • mąka

    1/2 kg
  • masło

    25 dkg
  • smażona skórka z pomarańczy

    10 dkg
  • olejek arakowy

    0,5 szt
  • sól

  • migdały pokrojone

    8 dkg
  • cykata

    10 dkg
  • rodzynki

    25 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

7 żółtek i 3 całe jajka ubić z cukrem, wlać stopione masło i dalej ubijając wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem i szczyptą soli. Wmieszać do ciasta rodzynki, skórkę pomarańczową i cykatę pokrojoną w kostkę oraz olejek arakowy. Ciasto włożyć do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym i wysypanym migdałami pergaminem. Po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokrajanymi migdałami. Formę nakryć papierem i piec 65 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat