Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z czarną porzeczką
Kroki postępowania
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do rozczynu, po jego wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je ściereczka i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Między czasie gotujemy budyń i przygotowujemy porzeczkę. Porzeczkę myjemy i dokładnie osuszamy.
LUKIER:Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki, tak by nie stykał się od z owocami. W kontakcie z porzeczką nie zastygnie dobrze (będzie się topił) . Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.