Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka pomarańczowa do ciast

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomarańcze 2 szt
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomarańczowa do ciast

Pomarańcze dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. Najlepiej, kiedy za pomocą szczoteczki delikatnie wyszorujemy skórkę. Owoce obieramy. Skórki zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na dobę aby zmiękły. Dzięki temu unikniemy również posmaku goryczki.

Po 24 godzinach wylewamy wodę i płuczemy skórki. Usuwamy z nich białą część. Pomarańczową kroimy w drobną kostkę. Ja lubię jak najmniejszą. Pokrojone przekładamy do garnka, zasypujemy 2 lub 3 łyżkami cukru. Mieszamy i zalewamy wodą niewiele ponad powierzchnię skórek. Gotujemy około 15- 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Musimy uważać aby woda całkowicie nie wyparowała, mogą się wtedy przypalić. Ugotowane przecedzamy i studzimy. Zimne mieszamy jeszcze z łyżką cukru i przekładamy do pojemnika.

Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięte.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 15.12.2015 09:00
To prawda :)
jola91 08.12.2015 21:17
Taka domowa musi być dużo lepsza niż ze sklepu ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak