Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 1,5 kg
kaki 1/2 kg
rodzynki 150 g
śliwki suszone 80 g
pomarańcza 1 duża
cytryna 1 szt.
cytrynka 50 ml
cukier waniliowy 1 łyżka
drożdze winne uniwersalne w płynie
cukier 500 g
gorąca woda

Porada

Do gotowania wywaru z bananów dodałam, dla aromatu, 50g świeżych cienkich skórek z najdrobniejszych mandarynek.

Przepis i sposób przygotowania na: Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami

Kroki postępowania

1
Banany umyć, odkroić końcówki, zważyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Zalać wodą.
Krok 1 - Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami  foto
2
Dodać cieniutkie skórki obrane z najmniejszych mandarynek. Garnek nakryć, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 30 minut
Krok 2 - Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami  foto
3
Przestudzić do temp. ok. 40*C.
Krok 3 - Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami  foto
4
Śliwki suszone (polskie, ale NIE wędzone) pokroić w paski i wrzucić do butli.
Krok 4 - Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami  foto
5
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do śliwek.
Krok 5 - Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami  foto
6
Banany wycisnąć i otrzymany wywar wlać do butli.
Krok 6 - Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami  foto
7
Wytłoki zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do naciągnięcia - następnie odcedzić i ponownie odcisnąć, a płyn wlać do butli.
Krok 7 - Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami  foto
8
W gorącej wodzie rozpuścić cukier, sok z cytryny, płynny kwasek cytrynowy - pozostawić do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temp. ciała dolać płynne drożdże, wymieszać i wlać do butli.
Krok 8 - Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami  foto
9
Do płynu dodać cieniutko okrojoną skórkę z cytryny (bez białego albedo), sok wyciśnięty z pomarańczy razem z miąższem oraz drobno pokrojone przejrzałe kaki.
Butlę zakorkować i wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 9 - Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami  foto
10
Składniki wina dopełnić letnią wodą do 4-4,5 litra, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu.

Po dwóch tygodniach, kiedy burzliwa fermentacja uspokoi się, całość odcedzić, odstawić na pół godziny, zlać znad osadu i ponownie odstawić do fermentacji.
To jest też dobry moment na dosłodzenie wina, jeśli jest to konieczne.

Po ok. miesiącu (w zależności od temp. otoczenia) wino zlać ponownie znad osadu, a jeśli już nie pracuje, przelać do butelek i odstawić w chłodne ciemne miejsce do dojrzewania. Im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsze.
Krok 10 - Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 02.12.2015 15:17
Takiego wina jeszcze nie piłam, ale z chęcią bym spróbowała :-)
mysza75 02.12.2015 12:21
świetne to wino
joannaa24 02.12.2015 11:15
Bardzo lubię banany, chyba się skuszę żeby zrobić ;)
Mniam 02.12.2015 09:54
Pierwszy raz widzę coś takiego :) Muszę podrzucić temat mężowi :)
Habibi 02.12.2015 09:09
smakuje tak, że szybko pożałowałam, że nastawiłam tylko 4,5 litra (to była próba smaku) - teraz nastawię w dużej butli ;)
Habibi 02.12.2015 09:08
jest smaczne, jeśli się lubi aromat bananów :)
olkaaa 02.12.2015 08:07
jeszcze nie próbowałam
Damiano
Damiano 01.12.2015 22:31
Musi być pyszne
Ewa Wojtaszko 01.12.2015 21:35
ja ciekawa jestem jak smakuje...
mikrusiak 01.12.2015 20:48
hm... to pewnie jest pyszne ?!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak