Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki drożdżowe z kminkiem
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju na złoto. Do dużej miski wkładamy: kapustę, cebulę, dodajemy kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka. Zostawiamy na 5 minut. Pozostałe mleko mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i jajkami. Do mąki wymieszanej ze szczyptą soli, dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmuje to ok. 1,5 h ).
Ciasta rozwałkowujemy na rozmiar dużej blachy do pieczenia. Następnie kroimy nożem kwadraty. Na każdym kwadracie układamy odrobinę farszu. Bułeczki składamy na trójkąt zasiskając brzegi. Bułeczki-trójkąciki umieszczamy na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.
Kapuśniaczki przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC. Studzimy na kratce.