Przepis i sposób przygotowania na: Bułki razowe z płatkami owsianymi
Bułki razowe proste do przygotowania w domu. Zawsze wychodzą i doskonale smakują.
Są chrupiące i miękkie wewnątrz. Można je przygotować na śniadanie lub kolację. Bułki razowe z płatkami owsianymi sprawdzą się też do lunchboxa.
Wszystkie składniki na namaczankę wkładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 5 min. Do namaczanki dodajemy siemię lniane, mąki, dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy miękkie ciasto (ok. 8min.).
Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając miską o blat. Ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12-16 równych części. Z każdej części formujmy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 30 min.
Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżka mleka i posypujemy płatkami owsianymi. bułki pieczemy w temp 180 st., przez ok. 20-30 minut lub do momentu aż się zarumienią. Studzimy na kratce.