Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki maślane

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bułki maślane do przygotowania w domu. Wykorzystaj ten przepis, postępuj zgodnie ze wskazówki i upiecz pyszne, rumiane bułeczki maślane. 

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 800 gramów
drożdże świeże 30 gramów
mleko ciepłe 250 mililitrów
jajko 2 sztuki
masło 100 gramów
cukier 85 gramów
sól 1 łyżeczka

Kruszonka:

mąka pszenna 100 gramów
masło 50 gramów
cukier 4 łyżki

Do posmarowania ciasta:

jajko 1 sztuka
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki maślane

Bułki maślane dla dzieci i nie tylko. Idealne do domowego dżemu, konfitur lub powideł. Przygotuj je na śniadanie lub podwieczorek. 

Zacznijmy od kruszonki: mąkę wymieszać w misce z cukrem, dodać roztopione masło i mieszać razem przez parę chwil, aż zrobi się jednolita zwarta masa. Wkładamy to do woreczka foliowego i chowamy do zamrażalnika.

Teraz ciasto:
Bierzemy tę samą dużą miskę, w której robiliśmy kruszonkę i wsypujemy do niej mąkę. W mące robimy wgłębienie i wkruszamy tam drożdże. Następnie zalewamy je ciepłym mlekiem, zasypujemy częścią mąki i mieszamy żeby drożdże w mleku się rozpuściły. Zostawiamy tak na 15 minut.

A w ciągu tych 15 minut zajmiemy się jajkami. Wbijamy je do miski, zasypujemy cukrem i ubijamy na lekko puszystą masę. Przyda nam się do tego blender ustawiony na połowę mocy. Po 15 minutach będziemy mieć lekko żółty, lekko puszysty kremik. Wlewamy go do naszej misy z mąką, rozpuszczamy masło i też dolewamy do całości, wsypujemy sól. Wyrabiamy przez 20 minut. Powinno nam wyjść idealnie sprężyste, nieprzylegające do dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Po tej godzinie znowu krótko wyrabiamy i lepimy z ciasta małe kulki. Musimy pamiętać, że te kulki jeszcze później dwu-trzykrotnie zwiększą objętość więc naprawdę nie powinny być za duże. Mi tych kulek wyszło 17. Układamy je na blaszce zachowując możliwie jak największe odstępy między nimi. Najlepiej - jeśli mamy możliwość - robić to na dwóch blachach. I znowu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Bułkowe kuleczki w tym czasie przekształcą nam się w prawdziwe wielkie buły :)

Wtedy do szklanki wbijamy jajko, bełtamy je z 3 łyżkami mleka i pędzelkiem obficie smarujemy każdą bułkę. Wyjmujemy z zamrażalnika kruszonkę i ścieramy na dużych oczkach na tarce tuż nad bułkami, tak żeby kruszonka obficie je pokryła.

I właściwie już wszystko gotowe. Teraz tylko rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułeczki przez 25 minut.

Proste wypieki są najlepsze. Ten przepis na bułki maślane jest dobrym tego przykładem. Te bułki pokochają najmłodsi domownicy oraz docenią goście. 

Do bułek maślanych podaj domowy dżem truskawkowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

CAROLL1989 16.09.2014 11:31
aż mi ślinka cieknie
iziona 13.09.2014 06:53
Uwielbiam takie bułeczki
barbara11561 12.09.2014 17:06
przepysznie wyglądają:)
Natalija 12.09.2014 14:12
smakowicie wyglądają :)
IwonaDD 12.09.2014 13:45
wspaniałe!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak