Duże bułki zwykłe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • masło

    1 łyżeczka
  • woda

    270 mililitrów
  • drożdże świeże

    21 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Duże bułki zwykłe foto

Mąkę pszenną zwykłą 450 przesiać do miski. Rozpuścić i wystudzić łyżeczkę masła, a drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki połączyć (sól, mąka, drożdże z wodą, cukier, masło).Ciasto ugnieść na jednolitą masę i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. 

Krok 2 - Duże bułki zwykłe foto

Po tym czasie podzielić ciasto na 7 części po ok. 110-115 g/szt. Ciasto podczas pieczenia zmniejszy swoją wagę o ok. 10% poprzez parowanie, więc po upieczeniu musi nam wyjść bułka o wadze 100g. Uformować z kulek bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie w każdej bułce zrobić ręką przedziałek na środku masy i odwrócić je do góry nogami na blacie posypanym mąką. Następnie przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia, oprószamy ją mąką i przekładamy nasze bułki na blachę z powrotem odwracając je na prawidłową stronę.

Krok 3 - Duże bułki zwykłe foto
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, bułki pieczemy ok. 25 min bez termoobiegu.
Krok 4 - Duże bułki zwykłe foto
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, bułki pieczemy ok. 25 min bez termoobiegu. Jeżeli nasza bułka waży 100 g to wyszło nam wszystko idealnie zgodnie z przepisem :)
Krok 5 - Duże bułki zwykłe foto
Bułki podajemy po całkowitym wystudzeniu, z masłem i dowolnymi dodatkami. Przechowujemy w chlebaku bez żadnych worków czy reklamówek foliowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Doradca Smaku 12.06.2019 08:34
Super. Fajnie, że Ci smakowały!
Angelll25 11.06.2019 20:37
Pycha chrupiące mniaam
Piekarka 09.09.2018 19:33
Czy ktoś w ogóle robił te bułki? Przepis jest kiczowy. Nie polecam.
monika141 19.09.2014 18:55
pyszne domowe bułeczki
CAROLL1989 18.09.2014 08:32
@IZIONA ok. 1,5h i domowe mogą być pod ręką
iziona 18.09.2014 08:25
Domowych pod ręką brak i trzeba posiłkować się przez to zdjęcie sklepem
VioletoweKucharzenie 18.09.2014 08:08
idealne z masełkiem i dżemem
kloruś 17.09.2014 15:29
wyglądają fantastycznie!
CAROLL1989 17.09.2014 13:23
Smakują lepiej jak z piekarni :)
Gracer 17.09.2014 12:59
lubię takie pieczywo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat