Bułka drożdżowa z kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże

    37,5 g
  • jajka

    2 szt
  • masło

    70 g
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • mleko

    1 szkl
  • kruszonka

  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • cukier

    1/4 szkl
  • masło

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułka drożdżowa z kruszonką foto
Z podanych składników zrobić kruszonkę, rozcierając wszystko palcami. Wstawić do lodówki. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka (odjęte z podanych składników)odstawić na 10min. Po tym czasie dodać resztę mleka, cukry, roztrzepane jajko z żółtkiem. Wyrabiać ciasto około 10minut, a następnie dodać roztopione i przestudzone masło. Wgnieść do połączenia się składników. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, zagnieść krótko formując wałek. Włożyć do dwóch keksówek (11x22)
Krok 2 - Bułka drożdżowa z kruszonką foto
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i przykleić kruszonkę.
Krok 3 - Bułka drożdżowa z kruszonką foto
Piec w 190*C przez około 30min. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magda1976 08.03.2014 22:21
uwielbiam bułkę drożdżową
IwonaDD 18.01.2014 11:14
moja ulubiona propozycja na śniadanie, wygląda wyśmienicie!
gusia1000 11.01.2014 20:10
Dobra taka.
fotoviderek 10.01.2014 10:28
Pyszności :)
Alex_M 10.01.2014 10:16
jeju, wspaniała, aż mi ślinka leci! :)
AGNIESZKA144 10.01.2014 06:31
fajna babka
Pyszota 09.01.2014 19:00
idealna na śniadanko
malaczarna23 09.01.2014 18:53
uwielbiam takie drożdżowce
sasanka 09.01.2014 18:49
Fajny pomysł na śniadanie :) do tego masełko i jakaś konfitura
usmiech 09.01.2014 18:42
dobry przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat