Zupa z krewetek

Zupa z krewetek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki z pancerzykami

    1/2 kg
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • białe wino

    250 ml
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • kremówka

    250 ml
  • sól

    do smaku
  • pieprz cayenee

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krewetki obrać, ale nie płukać. Puste pancerzyki gotować przez 5 minut w 1/2 l wody. Wywar przecedzić. Wywar zamrozić. Warzywa pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mąkę i chwilę zasmażać. Wywar rozmrozić i dodać wino. Gotować przez 10 minut. Przecedzić jeszcze raz i ponownie zagotować. Dodać resztę składników, doprawić do smaku. Dodać mięso z krewetek. Mięso podgrzać w zupie ale nie gotować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

29.12.2011 12:45
jeszcze nie robiłam ale na pewno zrobię bo smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat