Wieniec śliwkowy

Wieniec śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szk
  • margaryna

    1/2 kostki
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/2 szk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • śliwki węgierki

    300 g
  • cukier waniliowy

    1 op
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem.
Dodawać po 1 jajku i dalej ucierać.
Następnie dodawać po łyżce mąki z proszkiem i solą i ucierać.
Gotową masę przełożyć do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułka tartą.
Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Inal

01.10.2012 20:39
Ale pysznośći ahhhh ":)

Andysz

23.04.2012 22:18
mniam mniam mniam:))

cukiereczek

21.12.2011 08:56
wspaniały

Kate131

18.02.2011 09:05
musi być pyszny

Sarenka

15.09.2010 21:27
Uwielbiam wience owocowe

Ewa111

20.08.2010 20:40
uwielbiam ciasta ze śliwkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat