Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki Świnki dla dużych i małych
Składniki na ciasto maślane łączymy razem i dobrze wyrabiamy. Można dodać nadzienie, które ja pominęłam, np. pieczarki z cebulką i serem.
Ciasto drożdżowe po podwojeniu objętości łączymy z ciastem maślanym i wyrabiamy, by nie było grudek. Przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm. Jeśli bułki będą z nadzieniem, to wtedy ciasto wałkujemy bardziej cienko, a na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia. Boki natomiast sklejamy białkiem z drugim krążkiem.
Szklanką (lub w moim przypadku pucharkiem do lodów) wycinamy koła, które będą głowami świnek. Mniejszą foremką wycinamy noski. Uszy wycinałam jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie wycięte elementy sklejamy z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki robimy np. pieprzem, goździkami, czekoladą, pestkami słonecznika, rodzynkami itp. Należy jednak pamiętać, by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku.
Wykonane bułeczki odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC. Przed pieczeniem świnki można posmarować jajkiem (będą ładnie się błyszczeć)
Pieczemy je około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.