Sojowe kopytka

Sojowe kopytka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    50 dkg
  • soja

    25 dkg
  • mąka pszenna

    5 dkg
  • mąka ziemniaczana

    15 dkg
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soję wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Zmienić wodę i zagotować, zebrać szumowiny, gotować na niewielkim ogniu do miękkości i odcedzić. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować, odcedzić i odparować, z ciepłą jeszcze soją przepuścić przez maszynkę. Oba rodzaje mąki przesiać. Zagnieść ciasto, wbić jajka, dodać mąkę i lekko osolić. Formować kopytka i kłaść je na lekko osoloną wodę. Gotować ok. 10 minut, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane masłem lub sosem grzybowym lub pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

19.11.2011 08:31
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat