Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w galaretce

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 40 dag
cukier 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 1/2 łyżki
woda 3 szklanki
Goździki całe Prymat 4 szt
białe wino 1/3 szklanki/słodkie
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w galaretce

Wykonanie:
Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne (większe gruszki kroimy na ćwiartki). Z cukru, wody i goździków ugotować syrop, włożyć do niego gruszki i ugotować (lecz nie rozgotować). Następnie wyjąć ostrożnie z syropu gruszki, a w syropie rozpuścić żelatynę, wlać wino i sok z cytryny do smaku. Gruszki przełożyć do ozdobnych pucharków, zalać gęstniejącym syropem, schłodzić w lodówce. Deser możemy podawać z bitą śmietana, dla dzieci deser przygotowujemy bez wina.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 02.11.2015 22:57
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak