Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa na budyniu.
Mąkę łączę z posiekanym masłem, dodaję cukier oraz jajko. Zagniatam ciasto.
Rozwałkowuję z niego cienki placek. Wykładam nim formę do tarty. Grubo na ścinakach.
Tartę wyłożoną ciastem owijam folią i wkładam na 30 min. do lodówki.
farsz:
Jabłka (u mnie kwaśne), kroję w talarki na patelni smażę z cukrem i cynamonem, aż puszczą sok (opcjonalnie można skroplić sokiem z cytryny).
Zdejmuję z ognia po 20 - 25 min, odstawiam do ostudzenia.
Budyń gotuję jak zawsze, ale z mniejszą ilością mleka. Odstawiam do ostygnięcia.
tarta:
Rozgrzewam piekarnik do 180 st., formę z ciastem wkładam do piekarnika, a na środek stawiam mniejszą foremkę, by środek tarty nie wyrósł. Po 15 minutach pieczenia wyjmuję z piekarnika.
Wykładam budyń, jabłka i posypuję migdałami.
Wkładam tartę z farszem do piekarnika i piekę jeszcze 30 minut w temp. 180 st. w funkcji termoobieg.
Gotowe! Smacznego!