Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowa sałatka z kurczakiem i świeżym ogórkiem
Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski z kilkoma łyżeczkami przyprawy do kurczaka. Miskę z kurczakiem odstawiamy na 30 minut (można do lodówki).
W większym garnku gotujemy wodę, dodając odrobinę soli. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy kurczaka. Ugotowany ryż odsączamy i jeszcze gorący wrzucamy do większej miski razem z kurczakiem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy.
Gdy ryż z kurczakiem jest już ostudzony, myjemy ogórka, a następnie kroimy go w kosteczkę. Całą sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę musztardy i według uznania majonez. Całość mieszamy i przekładamy do salaterki.