KRÓLEWSKA SZARLOTKA

KRÓLEWSKA SZARLOTKA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka

    6 łyżek
  • Nadzienie:

  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier

    2 łyżeczki
  • galaretka cytrynowa

    1 opak
  • Krem:

  • budyń cytrynowy

    1 opak
  • mleko

    1/2 l
  • masło

    250 g
  • cukier

    1 szkl
  • polewa czekoladowa

  • kakao

    2 łyżki
  • margaryna

    0,5 kost
  • woda

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na pianę, dodać 3 łyżki cukru potem żółtka, delikatnie mieszając wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto piec ok. 30 minut w 175 stop.

Jabłka:
Jabłka obrać,pokroić w ósemki, dodać 2 łyżeczki cukru przesmażyć. Do przesmażonych jabłek dodać galaretkę wymieszać, nie gotować.

Krem:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć ze szklanką cukru na gładką masę i dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Polewa:
Margarynę, 4 łyżki cukru, 1 łyżka wody i kakao.
Składniki polewy podgrzać do zagotowania (nie gotować) ciągle mieszając.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia22

27.11.2010 17:03
pięknie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat