Przepis i sposób przygotowania na: Hamburger wołowy z rukolą i serem pleśniowym
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką oraz posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę. Następnie uformować 4 kotlety. Grillować przez ok 4 min z każdej strony.
Sos ziołowy:
Majonez połączyć z jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać drobno posiekany koperek, natkę pietruszki oraz dymkę ze szczypiorkiem. Całość wymieszać.
Przygotowanie hamburgerów:
Bułki przekroić na pół i przez chwilę podpiec na grillu. Spód bułki posmarować sosem po czym kolejno układać: liść sałaty, rukolę, mięso, 2 plastry sera pleśniowego, plasterek pomidora, ogórek, cebulę. Całość przykryć posmarowaną sosem górną częścią bułki.