Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowe ciasto z burakami
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia. Wziąć kolejną miskę, dodać jajka, cukier i za pomocą miksera zmiksować na gładką, lekko puszystą masę.
Czekoladę i masło roztopić razem na parz wodnej, całość wymieszać oraz dodać do jajek, ponownie dokładnie wymieszać.
Do miski z mąką, dodać buraki oraz masę jajeczno- czekoladową, całość wymieszać dokładnie aż powstanie spójne ciasto. Przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 35 minut (w zależności od piekarnika, warto kontrolować ciasto patyczkiem).
Krem:
Mascarpone, cukier puder oraz masło zmiksować na gładką masę.
Na ostudzone ciasto nakładamy krem i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego :)